Защо в Италия броят на смъртните случаи е толкова висок, а

...
Защо в Италия броят на смъртните случаи е толкова висок, а
Коментари Харесай

Коронавирус: защо в Италия е по-страшно, отколкото в Германия

Защо в Италия броят на смъртните случаи е толкоз висок, а в Германия има доста инфектирани, само че много по-малко смъртни случаи? Този чудноват резултат се дължи на другите подходи към разпространяването на КОВИД-19. Тоест, дали опазването на здравето ще се концентрира върху тежките и смъртните случаи или пък ще следи за невидимото разпространяване на болестта. А това дава резултат и върху статистиката, излиза наяве от обясненията на двама специалисти, представени от Дойче веле.

“Заразените в Италия са доста повече ”

Единият от тях е проф. Хендрик Щреек, който управлява Института по вирусология в Бон. Проф. Щреек е най-вероятно експертът, проучил и прегледал лично максимален брой инфектирани в Германия. На въпрос на “Франкфуртер Алгемайне Цайтунг ” по какъв начин си изяснява ниската смъртност в Германия спрямо числата, идващи от Италия, проф. Щреек дава отговор по този начин:

“Изобщо не съм сюрпризиран. В Италия подложиха на проби само най-тежките случаи със съответната симптоматика. А актуално изследване от Шънджън демонстрира, че децата се заразяват също толкоз постоянно, колкото и възрастните. Само че децата развиват доста по-лека симптоматика – или даже не развиват никаква.

Следвайки логиката на това проучване, съгласно което 91% от хората изкарват КОВИД-19 единствено с леки или междинни признаци, италианците в началото се концентрираха таман върху оставащите 9 %. В Китай в началото също следяха единствено броя на умрелите – затова и в двете страни излиза, че има доста повече смъртни случаи при много по-малко инфектирани. В Китай в това време нещата се трансформираха – там към този момент от много време вършат всеобщо проби, с цел да открият броя на инфектираните ”, споделя специалистът.



Тези думи могат да бъдат прочетени из цяла Италия: “Всичко ще се оправи ”. Снимка:  Bryan Hurley / Shutterstock

Означава ли това, че в Италия има доста повече инфектирани, в сравнение с демонстрират числата? Да, счита проф. Щреек. Според него, в Италия болестта е доста публикувана, само че до момента това си остава непроучено. В Германия е друго, изяснява по-нататък професорът: “В Германия през цялото време проби се вършат и на пациенти със напълно леки признаци. Пациентът, от който е тръгнала болестта в Бон да вземем за пример, имаше единствено леко възпалено гърло. Сигурен съм, че в Италия него никой не би го тествал. ”

Проблемът: незабелязаните инфектирани

Сходни въпроси занимават и проф. Щефан Флаше. Той е ексклузивен професор в Лондонското учебно заведение по хигиена и тропическа медицина, където създава математически модели на инфекциозни болести. В изявление за Дъждовни води той дава отговор на въпроса за какво в Италия нещата наподобяват толкоз зле:

“В Италия имаше случаи, които останаха незабелязани. Когато в една страна почине първият инфектиран, това значи, че още преди две седмици не са били видяни 100 заразени – понеже минава време, до момента в който заболелият развие толкоз тежки признаци, че да почине от заболяването. През това време незабелязаните 100 души заразяват други, като в тази ситуация изхождаме от коефициент 2. Така сега, в който се записва първият смъртен случай, към този момент има 1 000 инфектирани ”, обяснява проф. Флаше.

И още една причина

“Зюддойче Цайтунг ” прибавя и още една причина за високия брой на смъртните случаи в Италия: най-силно наранени от пандемията са тези райони в Северна Италия, в които е съсредоточена икономическата и индустриалната мощност на страната. Много от хората в тези региони страдат от болести на дихателните пътища, защото въздухът там е мощно нечист. А както знаем, хората с такива болести са изключително застрашени от ковид.

Източник: Дойче веле

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР